Verschenen in HLN Op 29 juni 2022
Zes gemeenten uit de Voorkempen hebben met de campagne ‘Bye Bye Gazon’ opgeroepen het gras niet te maaien, wat zorgt voor bloemen en dus ook voedsel voor insecten. Daaraan gaven ook de gemeentelijke lagere school De Wingerd in ‘s-Gravenwezel en de middelbare school Maris Stella Instituut in Oostmalle gehoor aan. Zij werden uitgeloot als winnaar en kregen woensdagvoormiddag een bezoek van campagnegezicht Dieter Coppens. De Zoerselse televisiemaker trakteerde de leerlingen op frisco’s van Den Achtersten Dries uit Zoersel.
Zandhoven, Zoersel, Malle, Brecht, Schilde en Ranst zetten samen hun schouders onder ‘Bye Bye Gazon’. De campagne werd einde april gelanceerd. Nog tot en met 30 juni kunnen inwoners, scholen, bedrijven… op de website www.byebyegazon.be/voorkempen ingeven op hoeveel vierkante meter gazon ze hebben laten verruigen. Intussen staat de teller in totaal op 94.102 vierkante meter, goed voor 14,7 voetbalvelden.
De gemeenten hebben ook de scholen aangemoedigd om mee te doen. Die opdracht namen de leerlingen uit het zesde leerjaar van GLS De Wingerd graag op zich. Ook de seminarieklas ecologie uit het vijfde middelbaar van het Maris Stella Instituut staken de handen uit de mouwen. Ze hebben onder leiding van leerkracht Annick Abbeel niet alleen de vlindertuin op school een opfrisbeurt gegeven, maar ook de natuur haar gang laten gaan op een perk gazon van tachtig vierkante meter. Ze zaaiden ook bloemen.
Van hondsdraf tot wolbij
De scholieren onderzochten einde mei met een determinatie-app wat voor fauna en flora er zoal te vinden was in de verruigde zone. Van planten werden onder meer boterbloemen, distels, hondsdraf en veldbeemgras aangetroffen. Qua insecten waren dat de hooiwagen, driestreepspin, veldsprinkhaan, grote wolbij, akkerhommel, gewone prachtwapenvlieg, snorzweefvlieg, zevenstippig lieveheersbeestje… “Als je gras maait, heb je wel wat werk. Door niets aan de gazon te doen zagen we beestjes op de planten en bloemen wanneer we met de fiets aankwamen op school”, vertelt de 17-jarige leerling Nele. “Jullie hebben belangrijk werk gedaan voor de insecten, die het begin zijn van het leven”, feliciteert Coppens, met wie de leerlingen én de leerkracht maar al te graag op de foto gingen.