Al vijftien voetbalvelden aan tuinen verwilderd dankzij Bye Bye Gazon: “Tussen de bloemen zie ik veel bijtjes”

August 27, 2022

De campagne ‘Bye Bye Gazon’ roept de inwoners van Zandhoven, Zoersel, Malle, Brecht, Schilde en Ranst op het gras in de tuin te laten groeien. Volgens de online teller heeft dat al vijftien voetbalvelden aan verruigde tuinen opgeleverd. Voor hun inspanningen heeft de gemeente Zoersel samen met boegbeeld Dieter Coppens tien deelnemers donderdagavond beloond met een pot honing en een bijenhotel.

‘Bye Bye Gazon’ is een opvolger van ‘Bye Bye Grass’. Die laatste campagne voerde de gemeente Zoersel vorig jaar op haar eentje. De boodschap was ook daar de natuur haar gang te laten gaan in de tuin. Dat wekte de belangstelling van vijf naburige gemeenten, die op de kar sprongen van het nieuw initiatief ‘Bye Bye Gazon’, dat in april gelanceerd werd.

Heel wat inwoners en ook scholen doen mee. Via de website van de campagne kan je ingeven hoeveel vierkante meter je laat verruigen. De 540 deelnemers hebben 95.714 vierkante meter opgeleverd, goed voor een oppervlakte ter grootte van vijftien voetbalvelden. Met 24.412 vierkante meter heeft Zoersel daarin een groot aandeel. Daar is burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) trots op. “Weggaan van een strakke gazon als ideaal behoeft een mentaliteitswijziging. Dat was bij mij ook het geval. Al wordt je tuin er veel mooier van en biedt die zo ook voeding”, zegt ze. “Tuinen spelen een belangrijke rol in de natuur. Ze vormen een stapsteen voor insecten”, aldus Zoersels televisiemaker Dieter Coppens.

Minder werk, mooiere tuin

Net als de andere gemeenten mocht ook Zoersel een aantal cadeaupakketten verloten onder de deelnemers. De gelukkigen kregen donderdagavond op het gemeentehuis een pot honing van een lokale imker en een bijenhotel. Ook Joris Helderweert (36) viel in de prijzen. “We laten een stuk van 24 vierkante meter verruigen. Het is best makkelijk en maakt je tuin ook mooier”, zegt hij. “Het gras staat daar vol mooie bloemen, waar ik veel bijtjes zie”, glundert Lena.

Meedoen is nog altijd mogelijk door een mooi stukje tuin slechts tweemaal per jaar te maaien. Je kan het aantal vierkante meters ingeven via de bijenvriendelijke teller op www.byebyegazon.be/voorkempen. De gemeente Zoersel wil de campagne de komende jaren nog voortzetten. “We plannen weldra ook nog een andere actie, waarmee we onze inwoners willen aansporen om de neergevallen bladeren van de bomen te laten liggen”, besluit milieuschepen Marc De Cordt (Groen).

delen