De Wingerd bevestigt groene reputatie: Bye Bye Gazon, welkom bijen, moestuin en zonnepanelen

July 21, 2022

Verschenen in GVA op 29 juni 2022

‘s-Gravenwezel/Schilde – Bye Bye Gazon werd in de Voorkempen een groot succes. In Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven en Zoersel kon alles samen 93.000 vierkante meter grasperk verruigen, goed voor ruim veertien voetbalvelden. Tot de meeste enthousiaste deelnemers behoorde de zesde klas van De Wingerd in Schilde, één van de meest groene scholen van de regio en dat komt niet alleen te danken aan die mooie naam.

Jan Auman

Televisiepersoonlijkheid Dieter Coppens, ook dit jaar het gezicht van de Bye Bye Gazon-campagne, ging dinsdag langs in de gemeentelijke basisschool in ’s-Gravenwezel. Die was samen met Maris Stella in Malle uitgeloot.

“Ik ben onder de indruk van wat de leerlingen van juf Sien Delpiedsente allemaal realiseren hier”, aldus Coppens, die als wederdienst ijsjes uitdeelde. Hij had het niet alleen over het veldje achter de school, waar gemeentearbeiders op uitdrukkelijke vraag van Vic, Tjeu, Olivia en andere milieubewuste kinderen wegblijven met hun grasmaaiers. Hij kreeg ook toelichting over het bijenhotel en de moestuin van de school. Daar coördineert Jef De Schepper, turnmeester met groene vingers, de werkzaamheden. Alsof het geregisseerd was, vlogen er tijdens de apotheose van de biodiversiteitscampagne ook nog eens twee buizerds over de groene speelplaats.

Wilde natuur

Ook schepen van Leefmilieu Olivier Verhulst (Open Vld), huisbaas van de Wingerd, kwam de leerlingen feliciteren en prees hun voorbeeldgedrag. “Het inspireert andere inwoners van onze gemeente waaronder mezelf om thuis zelf het gras niet overal even kort te maaien. Zo krijgen bloemen meer kansen om te groeien en bijvoorbeeld stuifmeel te leveren aan de bijen”, aldus Verhulst.

“We gaan hier aan de Wingerd trouwens niet alleen in de maand mei het gras laten groeien, maar het hele jaar door. Het gaat toch over een oppervlakte van 300 vierkante meter. Als ieder gezin in Schilde die voorbeeld volgt en één vierkante meter laat verruigen krijgen we in één klap tienduizend vierkante meter ‘wilde’ natuur bij, zij het op privéterrein.”

Zonnepanelen

Schilde streeft ernaar op haar ecologische voetafdruk te verkleinen, onder meer door 40% minder CO2 uit te stoten. Daarom werden recent ook zonnepanelen gelegd op het dag van de sporthal van de gemeenteschool. Via de coöperatie Zonnewind kunnen alle inwoners daarin participeren.

Elders in Schilde werden op de Kraanweide bloembollen geplant en werd het beheer aangepast zodat een natuurlijk bloemenweide ontstaan is. Ook het Geboortebos in ‘s-Gravenwezel en de hondenweide in de Moerhoflaan worden voortaan op natuurlijke wijze beheerd. Op de begraafplaats achter de Sint-Guibertuskerk in Schilde werden niet enkel bloembollen geplant maar ook bloemen gezaaid. Deze zomer zou je daar volop van deze bloemenpracht moeten kunnen genieten. (jaa)

delen