Gemeente geeft inwoners pluim voor hun ruige tuin na Bye Bye Gazon-campagne

July 21, 2022

Verschenen in GVA op14 juli 202

Zandhoven – Zandhoven eindigde voorlaatste in de Bye Bye Gazon-campagne die zes gemeenten uit de Voorkempen onder peterschap van Dieter Coppens lanceerde. Maar gezien de oppervlakte en het inwonersaantal deed Zandhoven het met bijna 13.000 vierkante meters verruigde gazon niet slecht. Om alle deelnemers te bedanken, werden tien winnaars geloot die donderdag een pot Zandhovense honing en een bijenhotel kregen in het gemeentehuis.

Samen met vijf andere gemeenten uit de Voorkempen (Zoersel, Brecht, Malle, Ranst en Schilde) deed Zandhoven dit jaar mee aan het project Bye Bye Gazon. Bedoeling? Zoveel mogelijk inwoners motiveren om stukken gazon te laten verwilderen om zo bloemen en insecten meer kansen te geven. Bye Bye Gazon was ook een uitdaging tussen de verschillende gemeenten.

In Zoersel wonen de meeste klimaatverbeteraars. De gemeente, die pionierde met Bye Bye Gazon, won met 27.312 vierkante meter verruigde gazons. Schilde, Malle, Ranst en Zandhoven volgden. Zandhoven, dat dus een eerste keer deelnam, haalde als vijfde toch nog bijna 13.000 vierkante meters. Brecht werd afgetekend laatste met 4.000 vierkante meters.

Fier

“We zijn toch fier”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Het was onze eerste deelname en qua oppervlakte en inwonersaantal is Zandhoven kleiner dan Zoersel. 13.000 vierkante meters zijn toch nog drie voetbalterreinen, de verruigde bermen nog niet meegerekend. Verschillende inwoners kwamen bermbordjes ophalen om de bermen voor hun huizen niet te maaien.”

In totaal vonden 10 miljoen insecten dankzij de campagne Bye Bye Gazon een nieuwe biotoop. Een onschuldige kinderhand koos in Zandhoven tien winnaars die een pot lokale honing van de imkers en een bijenhotel kregen. Door de vakantieperiode waren enkelen op reis, maar vijf kwamen hun prijs zelf ophalen. Marijke Lenaerts uit Pulle is al enkele jaren bezig met het omvormen van haar tuin en merkt dat haar wilde bloemenpracht aanstekelijk werkt bij de buren die ook hun gazons minder maaien. De tuin van Karel Van Themsche (20) in De Bergen in Zandhoven steekt voorlopig nog schril af tegen de kiezels en strakgetrimde voortuinen bij de buren. “Onze tuin is zo ruig dat we eigenlijk geen gazon meer hebben”, vertelt Karel, die ook actief is bij Atmosfeermakers. “Ik vind die overhandiging vandaag symbolisch ook wel sterk, net een jaar na de overstromingsramp in Wallonië.”

Wout (14) en Lobke (11) Ostermeyer uit Pulderbos waren blij met hun bijenhotel. “We hebben al verschillende bijenhotels, en toen het gras zo hoog stond in mei en juni zaten er echt meer insecten in”, zeggen broer en zus. Hun dorpsgenoot Jeff Van Nooten koos ervoor om een deel van zijn gazon om te vormen tot bloemencirkels met bijvriendelijke vaste planten. “Hommeltjes, bijen: er is echt meer leven in onze tuin”, stelt Jeff vast.

Myriam Moelants uit Pulle heeft paadjes gemaaid in het verruigde gazon. “Voor de winter ga ik alles wel eens maaien, maar nu is het resultaat mooi, en ik heb veel minder tuinwerk.”

delen