Tover uw gazon eens om tot écht groen: ‘Een strak gazon is zo dood als beton’

July 21, 2022

Verschenen in DeMorgen op 31 maart 2022

De vierde editie van Bye Bye Gazon is afgetrapt. De campagne vraagt de Vlamingen om een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor insecten. Iedereen kan meedoen door een deel van het gazon gewoon te laten groeien, een bloemenweide in te zaaien, vaste planten te zetten of bessenstruiken te planten. Want ‘een strak gazon is zo dood als beton’.

Bijna 10 procent van Vlaanderen bestaat uit privétuin. Een strak grasveld is echter een no-flyzone voor insecten en kost zeer veel energie, tijd en geld om te onderhouden. “We kunnen ons afvragen of het in deze tijden niet verantwoorder is om een beplanting te kiezen waar we minder werk in hoeven te steken en waar we meer genot uit kunnen halen”, zegt tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger, oprichter van de beweging.

Dieter Coppens is het gezicht van de vierde editie van de campagne. De vorige edities liepen onder de naam Bye Bye Grass, maar dat is nu Bye Bye Gazon geworden. “We zijn niet tegen gras, wel voor meer geur en kleur”, zegt Tine Dhollander, die het visuele luik van de campagne op zich neemt.

Meedoen kan door een stukje gazon af te zetten met vier stokjes, waarbinnen je gewoon het gras laat groeien. Automatisch komen er na een tijdje bloempjes tussen. Wie minder geduld heeft, kan met een schop de grasmat verwijderen en een bloemenmengsel inzaaien. Een nog robuustere oplossing is om vaste planten te zetten in plaats van gazon. Of je kunt voedsel kweken. “Je kunt evengoed een stukje gazon verwijderen en er enkele frambozenstruiken zetten, in het najaar kun je dan met je welverdiende oogst je ontbijt pimpen”, zegt Dieter Coppens.

Alle info is te vinden op de website van de campagne (http://fruitforest.org/). Daar kun je ook registreren hoeveel vierkante meter gazon je omvormt naar iets mooiers.

delen